Pārlekt uz galveno saturu

Pieķirtas pirmās LBTU Veterinārmedicīnas fakultātes studentu zinātnisko pētījumu veicināšanas fonda stipendijas

Attēla autors: www.pexels.com

5.kursa studentei Zandai Ancovai ir piešķirta Vetfonda stipendija* pētījuma/diplomdarba izstrādei mazo dzīvnieku kardioloģijā kopā ar diplomdarba vadītāju profesoru, Dr.med.vet. Ilmāru Dūrīti. Darba nosaukums: “Troponīnu I un T, nātrija urētiskā peptīda nozīme hroniskas valvulāras endokardiozes diagnostikā suņiem”. Darba mērķis ir noteikt troponīnu I un T, nātrija urētiskā peptīda diagnostisko nozīmi, sensivitāti un to korelāciju ar sirds mazspējas smaguma pakāpi suņiem ar hronisku valvulāru endokardiozi.

5.kursa studente Zane Gaiķēna saņems Gundegas Mičules* stipendiju diplomdarba izstrādei par tēmu “Insulīna rezistences un laminīta iezīmes klīniski veseliem zirgiem un ponijiem ar lieko svaru”. Diplomdarba mērķis ir noteikt, vai klīniski veseliem zirgiem ar lieko svaru var novērot insulīna rezistencei raksturīgās izmaiņas asins bioķīmiskajās analīzēs, kā arī vai šiem zirgiem rentgenogrāfiski novērojamas laminītam raksturīgās pārmaiņas. Z. Gaiķēnas diplomdarba vadītāja ir vieslektore, LBTU Zirgu klīnikas vadītāja Dana Laizāne, kā arī darba izstrādē piedalās akreditētas veterinārmedicīnas laboratorijas Laboklin pārstāve Dr. Svenja Möller.

5.kursa studente Alise Vimba saņems Gundegas Mičules stipendiju un diplomdarbu plāno rakstīt par tēmu “Jaunpiena bakterioloģiskais piesārņojums un tā ietekme uz teļu veselību”. Diplomdarba mērķis ir noteikt jaunpiena bakterioloģisko piesārņojumu veterinārās prakses apstākļos, noskaidrot tā kontaminācijas cēloņus un ietekmi uz teļu turpmāko veselību.

* Fonda izveides iniciatore ir bijusī LBTU VMF docente (arī asociētā profesore) Dr. Med. Vet. Gundega Mičule dāvājot fondam 5000, - eur.  Otrs fonda dalībnieks ir Universitātes Vetfonds SIA.  Fondam ir divas sadaļas – viena attiecas uz produktīvo dzīvnieku medicīnas jomu (Gundegas Mičules stipendija), otra uz mīļdzīvnieku jomu (Vetfonda stipendija). Gundegas Mičules stipendija atbalsta zinātkārus VMF studentus, kuri vēlas veikt studentu zinātnisko darbu produktīvo lauksaimniecības dzīvnieku veselības saglabāšanas un profilakses jomā, vienlaicīgi samazinot antimikrobiālo līdzekļu lietošanu. Vetfonda stipendija atbalsta VMF studentus, kas savus zinātniskos darbus vēlas izstrādāt mīļdzīvnieku veterinārmedicīnas jomā izmantojot uz pierādījumiem bāzētas veterinārmedicīnas principus (Evidence Based Veterinary Medicine). 

Aicinām arī citus Veterinārmedicīnas fakultātes studentus sekot līdz LBTU Veterinārmedicīnas fakultātes studentu zinātnisko pētījumu veicināšanas fonda stipendiju pieteikšanās termiņiem un sniegt pieteikumus! Informācija par stipendiju atrodama šeit.

 

Pievienots 21/07/2023